Modelfoto: Louise Raundahl
Forældre går glip af vigtig støtte i anbringelsessager
Af Louise Raundahl og Pernille Stiesdal
"
J
Børns trivsel er på spil, når kommuner ikke er gode nok til at informere om støttetilbud til forældre under anbringelsen.
​
​
​
eg var sikker på, at jeg havde større chance for at beholde mine børn, hvis jeg gik fra børnenes far. Men sådan blev det ikke, og jeg følte, at vores sagsbehandler konstant modarbejdede mig.”
42-årige Maria er tilbageholdende og holder lange pauser. Hun vil ikke mødes hjemme ved sig selv, da det er her, hun finder ro. Alt skal helst være klar, når datteren kommer hjem fra skole kl. 14. Da er det nemlig tid til at være mor.
Foto: Pernille Stiesdal
Maria, 42 år
Maria, 42 år
Foto: Pernille Stiesdal
Maria beskriver følelsen af afmagt efter flere forsøg på at frigøre sig fra sit voldelige forhold, som, hun fortæller, var årsagen til anbringelsen.
“Det er 12 år siden, det startede. Kommunen vurderede, at vi ikke kunne klare at have tre børn, så de to ældste blev fjernet. Jeg synes ellers selv, vi havde en god rytme, når jeg var alene med dem, og faren var på arbejde.”
Sagsbehandleren tilbyder Maria en støtteperson, der kan hjælpe hende gennem anbringelsen. Men Maria skal igennem flere forskellige mennesker, før hun ender med den støtteperson, der i dag har spillet en stor rolle for hende:
​
“Peter er bare det bjerg, jeg altid kan læne mig op af."
​
En neutral støtte
Peter kommer ind i Marias liv som en støtteperson via Servicelovens § 54 stk. 1. Loven pålægger kommunen at tilbyde forældrene en neutral person, der kan hjælpe og lytte under anbringelsen.
Anette Faye Jacobsen fra Institut for Menneskerettigheder har forsket i udviklingen af børns rettigheder og lavet en undersøgelse om samarbejdet mellem forældre, anbringelsessted og kommune.
“Støttepersoner bidrager med meget. De kan hjælpe forældrene i den dybe krise, de befinder sig i, og få dem til at føle, at de stadig har en rolle at spille. Det gavner alle,” siger hun.
Grethe Nikolajsen, der er formand for PS foreningen for Professionelle Støttepersoner, er heller ikke i tvivl om, hvad støttepersoner kan bidrage med:
“Støttepersonen bliver de ekstra ører for forældrene. De er både med- og modspiller, og kan sige ‘sådan opfatter jeg faktisk ikke det, der blev sagt her.’
Lavthængende frugt
Alligevel viser tal fra Danmarks Statistik, at kun en
fjerdedel af forældre til anbragte børn har
en støtteperson.
​
Anette Faye Jacobsen synes, det er et stort problem, at så
få gør brug af tilbuddet.
“Ordningen er en lavthængende frugt på et område,
der ellers er svært at få til at fungere. Det vigtigste er,
at barnet ikke står i en loyalitetskonflikt mellem
anbringelsessted og forældre,” siger hun.
Susan Danielsen, der arbejder som socialrådgiver ved
FBU Forældrestøtten fortæller, at det uden en
støtteperson kan blive svært for nogle forældre at
indgå i et konstruktivt samarbejde.
“Hvis man ikke arbejder med sorgen omkring det at få sit barn fjernet, kommer det til at fylde, og så vil nogen gå til kamp frem for at samarbejde,” siger hun.
Kilde: Danmarks Statistik
​OBS: Én forælder/forældre kan godt have flere børn anbragt, men kun én støtteperson
Marias stemme bliver mild, når hun taler om sin støtteperson.
“Peter har stor forståelse for det, jeg har været igennem, og når jeg har ham med på møder, er det hele mere afslappet. Det har gjort, at jeg kan sidde på møderne med børnenes far.”
Møderne med faren var i en lang periode hårde for Maria. Hun beskriver, hvordan hun i sit eget hovede oplevede sig selv sidde og råbe og skrige, mens hun ifølge Peter ingenting sagde.
“Peter kan altid se, når jeg har behov for en pause. Så går vi udenfor og snakker lidt om det, og så kan jeg gå ind igen med ro.”
Det seneste halvandet år er det dog sjældent, at Maria har brug for en pause: “Det er fordi, jeg ved, at Peter er der. Jeg ville ikke kunne deltage i møder, hvis han ikke var med.”
Mangelfuld kommunikation
Der er mange grunde til, at så få anvender tilbuddet. Mangelfuld kommunikation fra kommunens side er én af hovedårsagerne.
“Vi ser tit, at kommuner glemmer at informere om tilbuddet. Mange af dem, der ikke har en støtteperson, har simpelthen aldrig fået tilbuddet,” siger Susan Danielsen fra FBU.
Anette Faye Jacobsen fortæller, at det ud fra hendes undersøgelse blandt 295 støttepersoner ser ud som om, at kommunerne ikke forvalter efter lovens hensigt.
“De giver ikke tilbuddet i tilstrækkeligt omfang og heller ikke rettidigt,” siger hun.
Mia Alfred Andersen, som er støtteperson hos PS-foreningen fortæller, at kun én af hendes fem forældre har fundet frem til hende gennem kommunen. Resten har fået tilbuddet anbefalet andre steder.
“Mit indtryk er, at der ikke er særlig mange, der hører om det her fra kommunen. Vi har bare ikke en kultur, hvor vi italesætter vigtigheden af, at forældrene får en støtteperson,” siger hun.
Selvfølgelig er der også forældre, der får tilbuddet, men takker nej. Nogle føler, at de har overskud til at klare situationen selv, nogle kan omvendt slet ikke overskue tilbuddet.
Og så er der de forældre, der fejlagtigt fravælger støttepersonen, fordi kommunen ikke formår at formidle, hvad tilbuddet egentlig indebærer.
“Mange af de her forældre er fulde af mistillid til systemet, og det bliver vi nemt en del af, hvis de ikke får forklaret, at vi ikke kommer fra forvaltningen,” siger Grethe Nikolajsen fra PS foreningen.
Grethe Nikolajsen er frivillig som formand i foreningen PS. Foto: Pernille Stiesdal
Maria finder sin første støtteperson gennem kommunen. Hun er uvidende om, at hun selv kan vælge, hvem det skal være.
“Jeg får fortalt, at jeg kan få en, der kan være med mig til møder. Ikke andet. Efter noget tid tager jeg hende i at kigge i mine personlige papirer, og det vil jeg ikke finde mig i. Jeg følte, at det var endnu én, der arbejdede for kommunen. Det var meget ubehageligt at være i.”
Samarbejdet med støttepersonen bliver brudt, men efter noget tid får hun af en anden forælder anbefalet en ny støtteperson, som hun hurtigt bliver meget glad for. Men også her opstår problemer.
“Jeg måtte ikke beholde hende, fordi hun kom fra en anden kommune, og det ville min egen kommune ikke betale for.”
Perioden efter er Maria meget alene med sine tanker, og til sidst kan hun ikke holde til det længere. Hun bliver henvist til en speciallæge, der fortæller hende, at hun har PTSD, som følge af børnenes fars traumatiserende handlinger. Som speciallægen beskrev det, virkede Maria som “en soldat, der aldrig var vendt hjem fra krig.”
Gennem anbringelsesstedet hører Maria om PS-foreningen, og her finder hun frem til Peter.
“Peter spørger altid, om det er okay, inden han siger noget, og selvfølgelig er det det. Han kender godt min holdning og min tilgang til tingene, og hvordan jeg gerne vil have, at det skal være.”
I takt med tilliden begynder Maria at stå mere op for sig selv og blive mere tydelig i sine egne krav og ønsker.
“Det har taget mig lang tid at kunne samarbejde med kommunen, for jeg har altid haft den her smalfilm kørende i hovedet af det, de har udsat mig for. Men Peter har givet mig roen til at lytte efter i alt det her.”
​
Forskellige procedurer
Det varierer meget fra kommune til kommune, hvor mange der bruger tilbuddet. Aktindsigt viser, at det i Allerød Kommune er 56 procent af forældre til anbragte børn, der har en støtteperson. I Esbjerg er det 25 procent.
Det er da også meget forskelligt, hvordan kommunerne forvalter loven i praksis.
“Der er rigtig meget ‘skøn’ i denne her lov, fordi den har med mennesker at gøre. Man kan tale sig ud af meget af det, der står i vejledningen,” siger Susanne Munch fra RIFT, foreningen Retssikkerhed I Familiers Trivsel.
Det er blandt andet forskelligt, om kommunerne følger op på tilbuddet eller ej. Og netop opfølgning kan være vigtig, da forældrene kan stå i en situation, hvor de ikke kan overskue tilbuddet, men senere vil få gavn af det.
“Det vil være en god idé at føre protokol, hvis de i første omgang siger nej, så man sørger for at følge op med jævne mellemrum,“ siger Susanne Munch.
I Esbjerg Kommune har man ikke en fast procedure om opfølgning, men det sker ca. hver tredje måned i forbindelse med andre opfølgninger på anbringelsen. Lotte Friis-Mikkelsen, afdelingsleder for børn- og ungeforvaltningen i Esbjerg Kommune,
er ikke sikker på, at fastere rammer er vejen frem.
“Hvis man havde en procedure om, at vi skal følge op og blive ved med at spørge om det, kan man ligeså godt opnå den modsatte effekt.”
Lotte Friis-Mikkelsen synes, at antallet af brugte støttepersoner er interessant og vil undersøge, hvad der ligger bag.
“Det handler om at få et helhedsorienteret syn på sagen, om at bruge sin faglighed. Af en eller anden årsag ser det ud til, at vi i Esbjerg Kommune ikke har været gode nok til det, ud fra jeres tal. Jeg synes, det er ærgerligt, hvis der ikke er nok, der anvender tilbuddet, for jeg oplever, at en støtteperson gavner samarbejdet som helhed,” siger hun.
Diana Mose Olsen (SF), der er formand for Børne- og Familieudvalget i Esbjerg, er klar til sætte fokus på området.
“Vi vil undersøge, hvad der egentlig bliver gjort forvaltningsmæssigt. Og hvis det viser sig, at der mangler noget, må vi finde ud af, hvordan kan vi gøre tilbuddet bedre og mere synligt,” siger hun.
Mia Alfred Andersen oplever, hvordan hun som støtteperson er en slags ambassadør for forældrene. Foto: Pernille Stiesdal
Kvalifikationer
Noget andet, der er op til den enkelte kommune, er de krav, der stilles til støttepersonen. Nogle kommuner har på forhånd udarbejdet lister over kvalificerede støttepersoner, de anbefaler ud fra. Sådan har man ikke valgt at gøre i Esbjerg.
“Vi siger til forældrene, at de kan vælge den, de vil. Jeg har en oplevelse af, at den måde vi rådgiver på er rigeligt,” siger Lotte Friis-Mikkelsen.
Hun fortæller, at kommunen efterfølgende godkender personen og har samtaler med forælder og støtteperson.
Ifølge Anette Faye Jacobsen er anbringelsesområdet generelt et meget problemfyldt felt, og derfor er støttepersonens kvalifikationer vigtige.
“Hvis man var bedre til at formidle ordningen, så tror jeg, at man kunne tage hånd om nogle af de problemer, der bliver ved med at være på det her område, fx sagsbehandling, der ikke lever op til lovkravene,” siger hun.
Susan Danielsen fra FBU møder også forældre, der vælger støttepersoner fra netop på grund af manglende kvalifikationer.
“Det er rigtig godt at tale om følelserne omkring anbringelsen i starten, men på et tidspunkt bliver det også vigtigt at tale om, hvad de så kan gøre for at komme videre i sagen, hvad næste skridt er. Her kommer nogle støttepersoner til kort.”
Susan påpeger, at der er brug for flere støttepersoner, der udover sociale kvalifikationer også har styr på, hvordan lovgivningen er, og hvordan kommunerne arbejder.
Mia Alfred Andersen er én af de støttepersoner, der kan bruge sin uddannelse som socialrådgiver i sin rolle som støtteperson.
“Jeg bidrager til konstruktivt arbejde og er samtidig et ekstra sæt øjne på sagsbehandlingen,“ siger hun.
Hun oplever, at problemet er manglende opmærksomhed på, hvor vigtig en støtteperson er.
“Der er ikke nogen, der ønsker at modarbejde det her, men vi ender bare alle med at blive tabere. Vores samfundsøkonomi, børnene, forældrene, alle.”
​
Fornyet håb
Maria fortæller stolt, hvilken udvikling hun har været igennem.
“Peter bliver ved med at sige, at det er mig selv, der har udviklet mig til den, jeg er, men han har helt sikkert gjort det nemmere. Han har jo meget mere livserfaring, end jeg har, og jeg har tit spurgt 'hvad gør man lige her, er det okay, jeg har gjort sådan?' Han er på ingen måder dømmende.”
Maria har gennem Peter fået en helt anden forståelse af tingene, og hun er også begyndt at acceptere, at hendes ældste søn nok ikke kommer hjem igen. Men håbet om at få den mellemste hjem, er der endnu.
Med smil i stemmen forklarer Maria, at Peter fornyligt gjorde hende opmærksom på, at hun ikke længere har ret til en støtteperson, hvis sønnen kommer hjem. Den tanke kunne hun slet ikke rumme i starten.
“Men nu er jeg sikker på, at jeg kan klare det her selv. At jeg har haft en, jeg kan stole på, er det, der har gjort hele forskellen.”